Skip to main content

EDUBOT Platform: Egyedülálló eszköz a matematika tanulásához! Sikeres pilot teszt Lengyelországban

2024/06/07
Edubot

"Az EDUBOT platform egyedülálló eszköz a matematika oktatásában. Nem ismerünk más, hozzá hasonló eszközt." állították egyhangúan a tanárok, diákok és szülők, akik részt vettek az Erasmus+ projekt lengyelországi pilot tesztelésében, melynek címe EDUBOT – “Developing Key Competences Through Blended-Learning Methodology Based on AI-Supported Chatbot Technology”.

Edubot

Az ADN Intézet, együttműködve a Nowe-i General Władysław Anders Általános Iskolával, a Krośniewice-i 1. számú Általános Iskolával és a Jankowice-i Elementarz Alapítvány Óvoda és Általános Iskolával közösen végezték az EDUBOT platform pilot tesztelését. A hangsúly az adaptív online tanulási módszertanra és a "Nyolcadikosok Vizsgája" nevű kurzusra helyeződött. Kisvárosok és vidéki területek iskoláit hívták meg a részvételre, ahol a diákok gyakran kevesebb lehetőséggel rendelkeznek matematikai készségeik fejlesztésére a földrajzi, gazdasági és technológiai korlátok miatt.

A pilot tesztelés 2024 januártól júniusig tartott, ahova iskolaigazgatókat és négy tanárt vontak be. Összesen 102 hetedik és nyolcadik osztályos diák vett részt a tesztelésben, akik a záróvizsgáikra készültek. Összesen 10 matematikai kurzust teszteltek a legalább 15 diákból álló csoportok.

A témák közé tartoztak: Számok tulajdonságai, Racionális kitevőjű hatványok, gyökök, százalékok, algebrai kifejezések és egyenletek, szöveges feladatok, beleértve a százalékokat és arányos felosztást, planimetria, sztereometria, bevezetés a kombinatorikába és a valószínűségelméletbe, a matematika alkalmazásai, beleértve a grafikonok olvasását és a leíró statisztika elemeit.

A pilot lineáris útvonalakra (az anyag ismétlése) és adaptív útvonalakra épült, amelyek az egyes diákok egyéni igényeihez igazodtak. Ha egy diák rosszul oldott meg egy feladatot, alacsonyabb szintre került, és videós vagy szöveges formátumú segítséget kapott, valamint további feladatokat gyakorolt. Azok a diákok, akik helyesen oldották meg a feladatokat, magasabb szintekre léptek és jutalmakat kaptak.

A pilot megerősítette, hogy az EDUBOT szükséges és hatékony eszköz a diákok nyolcadik osztályos vizsgára való felkészítéséhez, ezáltal javítva esélyeiket a kívánt iskolákban való továbbtanulásra.

Adiákok közel 90%-a jelezte, hogy tetszett az EDUBOT-tal való tanulás, és mérhető eredményeket tapasztaltak. A segítő feladatok különösen hasznosnak bizonyultak. Az aktívan résztvevő diákok jelentős javulást észleltek a próbavizsgáik eredményeiben. Az interaktív anyagoknak és a különböző feladatok gyakorlásának köszönhetően a diákok

jobban megértették a nehéz matematikai fogalmakat. A diákok közel 100%-a javította matematikai készségeit.

Az EDUBOT platform nagy előnye az ingyenes hozzáférés. A diákok teljes körűen használhatták az oktatási anyagokat költségmentesen, ami különösen fontos a korlátozott anyagi forrásokkal rendelkező családok számára.

A pilotban résztvevők szülei is nagyra értékelték az EDUBOT platformot. Nagyra értékelték, hogy nyomon követhetik a gyermekük előrehaladását és a hasznos oktatási anyagok elérhetőségét. A tanárok ajánlásai egyértelműen mutatják az EDUBOT eszköz hasznosságát:

Aleksandra Antoniewicz, a nowe-i iskola tanára, azt mondta: "Az EDUBOT platform egy kivételes oktatási eszköz. Először is, a platform ingyenes, és az ambiciózus diákok számára, akik hajlandóságot és érdeklődést mutatnak a tantárgy iránt, kiváló eszköz a tudásuk és készségeik elmélyítésére és megszilárdítására. Ez a platform nem játék vagy szórakozás a gyerekeknek. Egy diák nem érhet el jó eredményeket csak véletlenszerű kattintásokkal vagy válaszok találgatásával. A diáknak képesnek kell lennie feladatokat elemezni, következtetéseket levonni és logikusan gondolkodni. Nyilvánvaló, hogy a matematikával nehézségekkel küzdő diákok néha feladták, és szükséges volt további motivációt és online magyarázatokat nyújtani nekik. Egyes feladatok korábbi vizsgalapokból származnak, lehetővé téve a diákok számára, hogy megismerjék ezen feladatokat és megoldásukat."

Arkadiusz Sochala, a krośniewice-i iskola tanára megjegyezte: "A szülők nagyon pozitív véleményeket fogalmaztak meg a platformról. Mindannyian beleegyeztek gyermekeik részvételébe a pilotban, és bátorították őket, hogy rendszeresen dolgozzanak a platformon. Hálásak voltak az ingyenes eszköz használatának lehetőségéért, különösen mivel sok szülő nem képes saját maga segíteni gyermekeiknek a matematika tanulásában, vagy magántanárt biztosítani számukra."

Tomasz Marciniak, a jankowice-i iskola tanára hozzátette: "A diákok különböző képességei és készségei ellenére az EDUBOT platform motiválta őket a használatára. A tanárok és szülők is ösztönözték a részvételre. Úgy gondolom, hogy ez a platform nagyszerű megoldás lehet az otthon tanulók számára, ahol a szülők gyakran keresnek érdekes megoldásokat, amelyek javítják gyermekeik matematikai készségeit és segítenek nekik tanulni. Az bemeneti- és kimeneti tesztek azt mutatták, hogy a diákok, annak ellenére, hogy különböző képességekkel és matematikai ismeretekkel rendelkeztek, jelentős előrelépést tettek. Minden diák előrehaladást ért el tanulmányaiban, nagyobb vagy kisebb mértékben, demonstrálva, hogy egy ilyen platform nagyon hatékony eszköz a diákok számára."

Katarzyna Miziołek, a krośniewice-i iskola tanára elmondta: "A projektben résztvevő diákoknak tetszett a platform. A nyolcadikosok fel tudtak készülni matematikából a vizsga előtt. A feladatok sokféleségének köszönhetően meg tudták erősíteni azokat a témákat, amelyek nehezek voltak számukra. A vizsgafeladatok elérhetőek voltak, lehetővé téve számukra, hogy megismerjék ezek sajátosságait. A hetedikes diákok felidézték az iskolában tanult témákat, megszilárdították tudásukat és készségeiket, és megismerkedtek új témákkal, amelyekkel a nyolcadik osztályban találkoznak majd, így a matematikaórák könnyebbek lesznek számukra a következő évben. Úgy gondolom, hogy a projekt értékes. Hosszabb időszakra kiterjesztve lehetővé teszi azoknak a diákoknak, akik törődnek a tudás és matematikai készségek megszerzésével, hogy javítsák azokat. A nyolcadikos matematikai vizsga mindig kihívást jelent a diákok számára; ennek a projektnek köszönhetően jobban felkészülhetnek rá."

Az EDUBOT platform, az adaptív tanulási módszertan és a "Nyolcadikos matematika vizsga" kurzus lengyelországi pilot tesztelése sikeres volt, megerősítve, hogy egy hatékony eszköz, amely támogatja a diákokat a matematika tanulásában és a vizsgákra való felkészülésben. A tanárok, diákok és szülők részvételének köszönhetően az EDUBOT a modern oktatási rendszer fontos elemévé vált, ingyenes hozzáférést biztosítva értékes oktatási forrásokhoz.

A pilot eredményei alapján megállapítható, hogy az EDUBOT platform nagyon szükséges és hatékony eszköz a diákok matematika tanulásának támogatására. Az interaktív órák, a gazdag feladatadatbázis és a diákok előrehaladásának nyomon követésének lehetősége olyan megoldássá teszi, amelyet szélesebb körben kellene használniuk a diákoknak és tanároknak.